Tuhelj

 

 

Podno Cesargradske gore, između koloritnih brežuljaka smjestio se Tuhelj. Ime je dobio po staroslavenskoj riječi «tuhl» koja označava udubinu, vlažno mjesto što u kajkavskom narječju objašnjava «tuhtina». Tuhelj se spominje još krajem 14. stoljeća, a prva pisana isprava o Tuhlju datira iz 1402. godine. Kroz svoju prošlost Tuhelj se istakao kao povijesno, crkveno, političko i kulturno središte. Tako ne iznenađuje činjenica da je upravo ovdje sagrađena Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, spomenik kulture visoke prve kategorije, koja je svojom velebnošću te kulturnim i povijesnim značajem nadaleko poznata. Ona je danas prava ljepotica među tuheljskim hižama u prelijepom zagorskom okolišu.

 

Tuheljske Toplice, smještene u prekrasnim zagorskim brežuljcima, jedan su od najkompletnijih turističko rekreacijskih centara kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, udaljene svega 40-tak kilometara od Zagreba. Terme Tuhelj jedinstveno su mjesto gdje okruženi netaknutom prirodom možete modernim oblicima rekreacije i športa očuvati i poboljšati svoje opće zdrastveno stanje, a kompletnom fizikalnom terapijom i prirodnom termalnim izvorima te ljekovitim peloidom (blatom) uspješno liječiti mnoge bolesti. Terme Tuhelj nude i mnoge druge sadržaje tijekom čitave godine. Oni koji žele aktivan odmor mogu koristiti fizioprofilaktičke sadržaje u trima salama, saunama ručne i hidromasaže, tri unutarnja i šest vanjskih bazena, devet teniskih terena, terena za nogomet, odbojku, mini golf i druge športove.

 

Vašem ugodnom boravku značajan je doprinos i klima koja u tom području iz umjerene kontinentalne prelazi u svježu planinsku. Uz moderan turističko rekreacijski centar uzdiže se barokni dvorac iz 18. stoljeća. Restoran «Mihanović», koji uz nacionalnu kuhinju u svojim restoranima nudi i najprofinjenijim ukusima poznata hrvatska i europska vina.Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Tuhelju  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Tuhelju 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus