Zlatar

 

 

Prva čitaonica u Zlataru osnovana je vjerojatno 1873. godine, za prvog predsjednika izabran je barun Đuro Rukavina, a brojala je sedamdesetak članova. Godine 1907. osnovanaje podružnica Hrvatskog sokola koji će nakon 20 godina svečano obilježiti ovu obljetnicu uz nazočnosl sekcije za tenis lovačkog društva Hrvatske čitaonice. U Zlataru se tih godina osnivaju Biciklistički klub Lastavica te pjevački i tamburaški zbor. Godine 1922. osniva se nogometni klub Oštrc. Prvu školu Zlatar je dobio 1842. god. s učiteljem Ladislavom Kutnjakom, a zaslugom župnika dr. Mihinića podignute su 1906. nedaleko crkve nova ženska pučka škola i samostan. Poslije Drugog svjetskog rata Zlatar ostaje bez najvažnijih ustanova. Godine 1955. Zlatar je prestao biti kotarsko središte, a 1962. gubi i status općine koja se seli u Zlatar Bistricu.

U Zlataru se 1963. osniva Narodno sveučilište, a 1969. manifestacija Dani kajkavske riječi. Godine 1983. Zlatar je proglašen gradskim naseljem, ali sa statusom mjesne zajednice. Demokratskim promjenama u Hrvatskoj, 1992. godine Zlataru se vraća općinsko sjedište, 29. prosinca iste godine dobiva status grada, a Radio Zlatar započinje s emitiranjem. Za Županijski sud Krapinsko-zagorske županije 2000. godine gradi se Palača pravde.

Za razvoj grada Zlatara, uz tradicionalno obrtništvo (136 obrtnika), obiteljski uzgoj vinove loze, stočarstvo i voćarstvo, važne su tvrtke Croatiatrans d.d., Ivančica d.d., Končar-Niskonaponski aparati, građevinska tvrtka Konstruktor, Prevent te mnoga trgovačka poduzeća. Kvalitetna infrastruktura i privatno poduzetništvo novi su zamašnjak ravoja zlatarskog kraja.Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Zlataru  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Zlataru 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus