DECANTEROM NAGRAĐENA VINA IZ ZAGORJA

KADA: 15.10.2020.
GDJE: Zagreb - Rooftop Lateral
OPIS:  Prezentacija nagrađenih vina održana je u Rooftop Lateral u Zagrebu, pod palicom vinski osvještenih dama, Vlaste Pirnat i Manuele Maras, glavne snage WoW – Women on wine udruge, gdje su vinski znalci i novinari imali ugodno druženje sa počasnim vlasnicima ovogodišnje nagrade Decanter. Ove godine zagorski vinari KOŠČAK i KOPJAR laureati su sa dvije srebrne i čak četiri brončane medalje!

 

Večer Decanterovih laureata u organizaciji jedinstvene Women on wine udruge potvrđuje pravilo kako vino spaja ljude. Vinari koji su cijelu večer bili otvoreni za pitanja, druženja, razmjenjivanje dojmova, učenje nas entuzijasta i ono najbitnije, nazdravljanje.


Ovogodišnje izdanje Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada, najutjecajnijeg svjetskog ocjenjivanja vina koje se svake godine održava u Londonu, donijele su fenomenalne rezultate hrvatskoj vinskoj industriji – čak 170 medalja, od čega tri platinaste (Cattunar Nonno 2015, Kozlović Selekcija Malvazija 2017 i Kutjevačka Graševina de Gotho 2018) i 11 zlata za nešto više od 200 prijavljenih vinarija.


Večer u predivnom lokalu Rooftop Lateral na vrhu zgrade s pogledom na Zagreb koja je započela šampanjcem dobrodošlice u pomalo čudnim okolnostima Covid-19 mjera gdje je broj prisutnih bio sveden na svega tridesetak ljudi uključujući osoblje, vinare i novinare. Večer koja je i u takvim uvjetima ponovno savršeno vođena dvjema izuzetno pristupačnim i vedrim damama, a to su Vlasta Pirnat i Manuela Maras, glavne snage WoW – Women on wine udruge, koje su ovu večer učinile baš onakvom kakvom i priliči vinima koja su prezentirana i isprobana.


Čast probijanja leda i prezentiranja prvog vina nagrađenog Decanterovim srebrom je jedna mlada vinarija iz područja kontinentalne Hrvatske, točnije na granici Hrvatskog zagorja i varaždinske županije, vinarija Košćak. Mladi enolog Luka Košćak je kroz godine rada u vrhunskim vinarijama poput Vinskog vrha Bolfan stjecao znanja i doprinosio svojim znanjem proizvodnji vrhunskih vina, znanja koja je uspješno uspio pretočiti i u svoj prekrasan svježi sauvignon blanc iz 2019. godine za kojega je nagrađen srebrnom medaljom na ovogodišnjem Decanter natjecanju, s prekrasnim aromama zelene jabuke, herbalnih i cvjetnih nota, s dozom mineralnosti i pun svježine. Također, vinarija Košćak se može pohvaliti i proizvodnjom pjenušaca, a spomenuti ćemo zanimljivi pjenušac blanc de noirs, pravljen od elegantne sorte pinot noir kojeg tek trebamo probati. Zasigurno jedna nadolazeća vinska zvijezda koja će još dugo vremena sjati.


Za mladu graševinu iz 2019. gospodin Kopjar je nagrađen srebrnom medaljom. Ova graševina odiše finim voćnim notama žutog voća i umjerenih kiselina s malo neprovrelog šećera, srednjeg tijela i pomalo maslačnog okusa, ostavlja naša nepca u želji za još jednom buteljom. Osim srebrne medalje za graševinu, vinarija Kopjar se može pohvaliti i s još 4 osvojene brončane medalje, između ostalog i za chardonnay iz 2017. koji smo imali priliku probati na prezentaciji.


Hvala i udruzi Women on wine na jednom sjajnom eventu i nadamo se opet skorom druženju!


 

 Moglo bi vas zanimati:
Prijedlog izleta:
4. Muzej seljačke bune, seosko imanje i terme
Domaći proizvod:
MED OD LIPE
Pratite UZAGORJU.COM i na facebook stranici.

 

 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus