O Hrvatskom Zagorju


Hrvatsko zagorje
i nadaleko poznati zagorski bregi privlače i pozivaju na mirne trenutke u prirodi.

Zagorski kraj se odlikuje brojnim šumama, termalnim izvorima i kulinarskim specijalitetima. Nitko ne ostaje ravnodušan kada ugleda beskrajne vinograde Zagorja smještene na pitomim zelenim obroncima.

Zagorje je najpoznatije po jednom od najvažnijih svjetskih nalazišta neandertalaca, nalazištu Hušnjakovo brdo, gdje je otkriven krapinski pračovjek. Danas je tamo moderan Muzej krapinskih neandertalaca

Zagorje je bogato povijesnim pričama i narodnim legendama.

Hrvatsko zagorje ima brojne izvore termalnih voda poznate još iz doba dok su rimske čete vladale teritorijem na kojem je danas Hrvatska.

Najpoznatija izvorišta u Zagorju su:
         
  • Stubičke toplice,
  • Tuheljske toplice,
  • Varaždinske toplice i
  • Krapinske toplice.

Tijekom povijesti, kada je postojala velika opasnost od Turaka, brojno stanovništvo pohrlilo je u sigurno okrilje Zagorja. Plemstvo, koje se u najvećem broju doselilo na zagorsko područje, počelo je graditi dvorce, od kojih su danas najpoznatiji Trakošćan i Veliki Tabor.

Dvorac Hellenbach nalazi se kraj Marije Bistrice u Hrvatskom zagorju. Jedan je od rijetkih dvoraca u kojemu se uspio sačuvati kontinuitet življenja i povijesni ambijent unutrašnjeg uređenja iz 19. stoljeća. Dvorac je sagrađen u klasicističkom stilu 1786. godine.

Baš poput starohrvatskog plemstva, pronađite i vi svoje utočište u Zagorju.

Današnji čovjek ne bježi više od opasnog neprijatelja koji nasilno pokorava teritorij, ali stres, opterećujuća svakodnevica i problemi koji vas pritišću dovoljan su razlog da barem nakratko pobjegnete i zatražite svoj mir. 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus