Oroslavje

 

Grad Oroslavje proteže se na 32 četvorna kilometra i obuhvaća osim samog naselja Oroslavja još i naselja Andraševac, Krušljevo selo,Mokrice, Slatinu i Gornje Oroslavje. Broji oko 6.500 stanovnika, a status grada ima od 1997. godine.. Grad Oroslavje nalazi se u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije

 

Naziv Oroslavje prvi put se spominje 1408. godine,a sam naziv najčešće se povezuje s orlom koji je
i danas zaštitni znak Grada, međutim povijest se praktički odvijala između dva nedaleka dvorca: Donje i Gornje Oroslavje.

 

           

 

Vlasnici su se izmjenjivali pa su njima vladale porodice Čikulina, Sermagea, Vojkovića, Vraniczanya i industrijalca Prpića koji je u 20. stoljeću otkupio oba dvorca. Iz jednog je napravio tvornicu, a drugi je ostao sačuvan. Kroz svo to razdoblje gospodarstvo tog dijela uglavnom se temeljilo na vinogradarstvu, odnosno proizvodnji vina kojeje bilo glavni tržišni proizvod gotovo do 20. st.

 

Oroslavska povijest vezana je uz dva dvorca oko kojih se stoljećima i odvijao cjelokupni gospodarski, društveni, kulturni, ali i sportski život. Prema dosad poznatim podacima oroslavski plemići prvi su u naš kraj donijeli tenis, mačevanje, jahanje, skijanje i druge sportove. U Oroslavju su česti gosti bili ili su čak živjeli i radili i poznati umjetnici kao što su Franz Liszt, Vlaho Bukovac, Bela Čikoš – Sesia, Mirko Rački, August Šenoa, Ksaver Šandor Gjalski, Antun Gustav Matoš i drugi. Dolaskom industrijalizacije krajem 30-tih godina 20. stoljeća Oroslavje postaje najveće industrijsko središte u Hrvatskom zagorju, a zajedno s industrijskim napretkom u Oroslavju se počinje razvijati bogat društveni, kulturni i sportski život, pa je tako prva tekstilna škola na području bivše Jugoslavije osnovana baš u Oroslavju i to 1927. godine.Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Oroslavju  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Oroslavju

- Galerija slika Oroslavje 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus