Krapinski Toplički pješački prsten

Krapinske Toplice - Toplički pješački prstenStaze za zdrav život

U posljednjih desetak godina je poraslo zanimanje za mjesta koja svojim prirodnim ljekovitim činiteljima i programima mogu pružiti korisnicima različitih dobi, zanimanja i društvenog položaja, mogućnost provođenja brige o zdravlju, poboljšanju kvalitete života, liječenja i oporavka, kao i rehabilitaciju kod kroničnih bolesti. Jedno od takvih mjesta su Krapinske Toplice sa svojim prirodnim ljekovitim činiteljima, koji se mogu korisno upotrijebiti u svrhu očuvanja zdravlja i kvalitete života.

Bezbrojni puteljci počinju u dolini rječice Kosteljine i granaju se na sve četiri strane svijeta u obliku srebrnih niti kroz gusto obrasle brežuljke, vinograde, voćnjake i polja. Prekrasni vidici, blaga klima, čist zrak, veliki broj sunčanih dana u godini, uz termomineralnu vodu, daju tom mozaiku povoljnih prirodnih činitelja idealnu mogućnost za programe za očuvanje tjelesnog i duševnog zdravlja u svim godišnjim dobima.

U mjestu se rodila ideja o tzv. programiranom načinu brige za zdravlje, posebno u vidu provođenja tjelesne aktivnosti na puteljcima – stazama koje su prilagođene različitim dobnim skupinama, kao i različitim razinama podnošenja tjelesnih napora. Rezultat navedenoga je toplički pješački prsten koji je na terenu popraćen oznakama crvene, plave i zelene boje, ovisno o kojoj se vrsti staze radi te je tiskana i karta pješačkih staza. Vodeći računa o fizičkoj dinamičkoj aktivnosti na otvorenom (šetnje u prirodi) trošimo energiju te na taj način aktivno stimuliramo krvožilni sustav na čelu sa srcem uz sustav za kretanje. Aerobnim vježbanjem u prirodi uz dozirane šetnje na programiranim stazama ( medicinskim, trim stazama i rekreativnim stazama ) u mogućnosti smo, uz adekvatni program fizičke aktivnosti, podići ne samo fizičku izdržljivost - kondiciju, nego i ojačati funkciju imunološkog sustava, poboljšati cirkulaciju, smanjiti krvni tlak i kolesterol, povećati čvrstoću kostiju, postići bolji san i vitkije tijelo te istaknuti mišićnu strukturu.)

Autor teksta: Mr. sc. Zlatko Maček dr. med.
 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus