Pregrada

 

Pregrada je gradsko središte i centar neposrednog zaleđa smještenog u krajnjem zapadnom dijelu Hrvatskog zagorja u prostoru porječja Krapine.

 

 

      Sadašnjim dijelom pregradskog prostora dominira 520 metara visoka Kunagora koja daje karakterističan izgled ovom području. Kunagora je i planinarski dom s markiranim stazama prema ruševinama srednjovjekovnog Kostelgrada. Cijela Kunagora je inače česti cilj planinarskih i izletničkih pohoda kojima je domaćin Planinarsko društvo Kunagora, osnovano 1950. godine. Na mjestu podruma današnjeg planinarskog doma stajala je kapela Navještenja Majke Božje. Prema ostacima temelja koji se i danas vide bila je to neobično velika kapela kojoj su, prića kaže, hodočastile trudnice. Sastav tla omogućio je razvoj rudarstva na ovom prostoru. Od velike su važnosti bila nalazišta ugljena i treba napomenuti da je Pregrada sve do 1975. godine imala ugljenokop.

 

Uz južnu padinu Kunagore je područje vinograda i ono predstavlja jedno od najznačajnijih vinogorja Hrvatskog zagorja uopće.

 

U povijesnim izvorima Pregrada se prvi puta spominje kao crkvena župa 1334. godine u Statutu Zagrebačkog kaptola kojeg je preveo i objavio I.K. Tkalčić 1874. godine. Tvrđava Kostel spominje se prvi puta 1501. godine, a crkva Sv. Emerika isto kao i pregradska 1334. godine. U siječnju 1997. godine Pregrada je dobila status grada kao jedinice lokalne samouprave. Na području grada živi približno 7000 stanovnika. Čista industrija, malo gospodarstvo i obrtništvo te poljodjelstvo i turizam su neke od djelatnosti od razvojnog značaja za grad.

 

Bogato kulturno i prirodno nasljeđe temelj su i neprocjenjivo bogatstvo za razvoj turizma. Područje današnjeg grada Pregrade bogato je graditeljskim nasljeđem prošlosti i ljepotom prirodnog krajolika. Najznačajnija turistička manifestacija se zbiva zadnjeg vikenda u rujnu pod nazivom "Berba grojzdja" u okviru koje se održavaju sportske priredbe, gospodarske izložbe, glazbena i ostala kulturna događanja.

 Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Pregradi  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Pregradi

- Galerija slika Pregrada 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus