Stubičke Toplice


Broj stanovnika: 2814
Površina: 27 km2
Obuhvaća naselja: Stubičke Toplice, Strmec Stubički, Pila i Sljeme
cca. 80% područja općine nalazi se u Parku prirode Medvednica
Graniči sa: općinom Jakovlje, te gradovima Donja Stubica, Oroslavje i Zagreb


 

 

 


Prvi pisani podaci sa područja današnje općine Stubičke Toplice datiraju iz davne 1209. godine, iz doba Andrije Arpadovića. Tu se spominju “TEPLITZ BEY STUBICZA”, odnosno toplice kraj Stubice, iako je samo termalno vrelo u upotrebi vjerojatno još od antičkog i rimskog doba. Budući da se u Toplicama uglavnom sve događalo vezano uz termalnu vodu tako se i događaji od povijesnog značaja vezuju za kupalište ili lječilište. Prvi bazen sa termalnom vodom „krop prostrani“, nastao je 1776. godine, dok je izgradnja kupališta započela 1811. godine.

Svoj puni razvoj Stubičke Toplice, kao termalno kupalište i lječilište, ostvaruju krajem 18. stoljeća te u 19. stoljeću da bi već početkom 20. stoljeća bile poznate u čitavoj srednjoj Europi kao mondeno kupalište. Zagrebačkom biskupu Maksimilijanu Vrhovcu (Karlovac, 23.11.1752.g. -Zagreb, 16.12.1827.g.), kulturnom meceni, jednom od najvećih dobrotvora u Hrvata, pripadaju izrazito velike zasluge u izgradnji kupališta i bolnice. Biskup Maksimilijan Vrhovac, kao središnja ličnost u povijesti Stubičkih Toplica, kupuje 1806. godine stubičke tople izvore te ih otkupom okolna zemljišta pretvara u veliki kompleks na kojem će 1811. godine započeti izgradnja suvremenog termalnog lječilišta. Kao tadašnji vlasnik Toplica, 1813. godine, dao je sagraditi i kapelu Svete Katarine, koja danas služi kao Župna crkva, a građena je kao dio cjelovita kupališno-lječilišnog kompleksa.

 

   

 

 
 

Na povijesnom lokalitetu i vidikovcu, brdu Kapelščak koje nosi obilježje završetka Seljačke bune 1573.godine, nalazi se kapelica svete Katarine koja se prvi puta spominje 1622. godine.
Sa zaravni na Kapelščaku pružaju se panoramske vizure preko kultiviranih obronaka Medvednice prema Stubičkoj dolini ( u smjeru istoka), te prema dolini rijeke Krapine ( u smjeru zapada), kao i prema Medvednici.
Općina Stubičke Toplice, 1994. godine bila je nositelj projekta obnove kapelice i njezina perivoja.

 

 

Stubičke Toplice smještene su podno sjevernih obronka Zagrebačke gore. To je nadasve pitomi kraj, sa obiljem zelenih brežuljaka od kojih se ističe brdo Kamenjak neposredno iznad kupališta i brdo Kapelščak iznad Parka "Maksimilijana Vrhovca". Nalaze se na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina.
Klima je vrlo ugodna sa relativno kratkim zimama, dok su ljeta duga i ugodno topla. S obzirom na blizinu grada Zagreba, Toplice su oduvijek vezane za grad ili prema zapadu mameći putnika namjernika u ovaj pitomi kraj. Stubičke Toplice prepoznatljiva su općina "Zelenog cvijeta", odnosno najuređenije mjesto kontinentalne Hrvatske 2006., 2007., 2008. i 2009.g., te dobitnik priznanja "Zeleni cvijet s brončanih znakom" u 2010. i 2011.g.Danas općina Stubičke Toplice broji 2814 stanovnika, a prostire se na 27 km2, te je jedna od najmanjih, ali najprosperitetnijih općina. Cca. 80% područja općine nalazi se u Parku prirode Medvednica-vrijednom prostoru rijetko sačuvane i gotovo netaknute prirode. Stubičke Toplice graniče sa općinom Jakovlje, te gradovima Donja Stubica, Oroslavje i Zagreb.
Ustrojstvom nove lokalne samouprave i uprave općinskim sjedištem postale su 27. 04. 1993. godine. Župa svetog Josipa osnovana je 1994. godine, Župnom crkvom postala je kapela Svete Katarine, te mjesto dobiva i novouređeni Župni dvor.
Područna škola Stubičke Toplice, kao prva Područna eko škola u Republici Hrvatskoj sa osvojenom zelenom zastavom, 2009. godine promijenila je satus u samostalnu Osnovnu školu Stubičke Toplice. U povodu 27. travnja 2010. godine – Dana Općine Stubičke Toplice, svečano je otvoren, pored Osnovne škole najveći investicijski projekt Općine – Dječji vrtić „Zvirek“ koji u potpunosti zadovoljava zahtjevne europske standarde.
 Djelovanje Općineusmjereno je ka kontinuiranom razvoju svih segmenata: komunalno – gospodarskih, društvenih, ekoloških, te unapređenju kulture življenja. Uvažavajući postignuća u razvojnim projektima i programima, Stubičke Toplice postale su prepoznatljiva destinacija ugodna za življenje i zanimljiva za turistički boravak.

 

 

 


U okruženju župne crkve nalazi se pažnje vrijedan Park "Maksimilijana Vrhovca" i Betlehemska spilja.

 

   

 


Ugodnom šetnjom preko povijesnog brda Kapelščaka, prema pitomom šumovitom naselju Jarki dolazi se do prirodnog lokaliteta športsko – rekreacijskog jezera „Jarki“ .

 

   
   
   

 


Povijesno brdo Kamenjak poziva na zanimljiv edukativan posjet povijesno – poučnoj šetnici „Kamenjak“ koja vodi do hrasta „Galženjaka“ – zaštićenog spomenika prirode i tzv. Pobožnosti u šumskom perivoju Kamenjak.

 

     

         
     
         
     

 


Nositelji turističke ponude odnosno rekreativnog, zdravstvenog, kongresnog turizma sa dugogodišnjom tradicijom su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i HTP "Matija Gubec".

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice važan je čimbenik razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Stubaka i šire regije. Termalno vrelo u upotrebi je od antičko-rimskog doba, a iz La-iangueovog dijela o ljekovitim vodama u Hrvatskoj izdanog 1777. godine, točno se može odrediti vrijeme nastanka “Vojkffjevog kropa prostranog”, bazena s termalnom vodom i zato je 1776. istaknuta na amblemu bolnice, kao početak kontinuirane balneološke tradicije u Stubičkim Toplicama. Uz osnovnu djelatnost liječenja i rehabilitacije reumatskih bolesti, liječenja i rehabilitacije nakon ozljeda i operativnih zahvata na sustavu za kretanje, liječenja i rehabilitacije neuroloških bolesti i stanja nakon neuroloških zahvata, Specijalna bolnica razvija i program medicinskog aktivnog odmora, program za umirovljenike, antistres program, program za menedžere, program mršavljenja i korektivne programe. Proširenjem kapaciteta u objektu “Dijana”, stvorena je mogućnost visoko komfornog i rekreativnog boravka. U suvremeno oblikovanom prostoru sobe su jedno i dvokrevetne, te apartmanskog tipa, a sve raspolažu televizorom i telefonom. U zgradi “Dijana” smješteni su TV salon, glazbena i likovna radionica i suvremeno opremljen fitnes centar. U povodu "27. travnja 2011.g." - Dana Općine Stubičke Toplice otvorena je novoobnovljena zgrada Maksimilijana. Značajnim investicijskim ulaganjem Specijalne bolnice u povijesnu zgradu staru 200 godina dobivena je visokokvalitetna opremljenost prostora i pružanje turističko - lječilišnih usluga na razini četiri zvjezdice.

 

 
     
 
     

 

 


Termalna voda Stubičkih Toplica odlikuje se visokom temperaturom (43-63°C) što je dokaz da dolazi iz velikih dubina. Ona je radioaktivna, a njena radioaktivnost dosiže 3,16 Macheovih jedinica. Radioaktivnost i visoka temperatura, te bogate kemijske sastojine daju vodi veliku ljekovitost. Termalna voda Stubičkih Toplica obiluje svojim kvalitetama kao i termalne vode poznatih Karlovy Vari.

 HTP "Matija Gubec"

Hotel “Matija Gubec”
raspolaže sa 220 postelja. Termalni izvor ljekovite vode s temperaturom od 43 °C do 65 °C ispunjavaju tijekom čitave godine zatvoreni i poluotvoreni bazen s vodenim slapovima, te saune, wellness kozmetički i pedikerski saloni. Ugodna klima, bogatstvo prirode i termalne vode pružaju mogućnost posjete otvorenog kupališta s osam bazena od proljeća do jeseni. Hotel je opremljen suvremenom kongresnom dvoranom s 250 sjedećih mjesta i aperitiv barom, a u manjim radnim prostorima pruža mogućnosti organiziranih susreta, sastanka, škola, simpozija, stres kongresa. Za obilježavanje svečanih trenutaka uz glazbu hotel ima restoran sa 600 sjedećih mjesta s internacionalnom kuhinjom.
 

 
Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Stubičkim Toplicama  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Stubičkim Toplicama

- Galerija slika Stubičke Toplice 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus