Vidikovci u Zagorju

Velika Erpenja - vidikovac

 

Crkva Tri Kralja. Nalazi se na živopisnom brdu jugoistočno od Tuheljskih Toplica. Pristup asfaltiranom cestom koja se odvaja od ceste Mokrice - Kumrovec, 2 km ispred Tuheljskih Toplica. Na samom brdu nalazi se barokna župna crkva Tri Kralja. Pored crkve je i mjesno groblje te grob majke Antuna Mihanovića, Justine (nedavno uređen). Također je tu (nedavno) postavljen spomenik majci djetetu zaslugom Braće hrvatskog zmaja, mjesnog župnika i Krapinsko zagorske županije. Tu je i stara župna kurija. Od same crkve pruža se veličanstven pogled južno na zelene brege i doline sve do Sljemena; zapadno od Tuheljskih Toplica i Cesargradsku goru, istočno na zagorske brege sve do Strahinjčice i Ivančice.

 

 

Vinagora - vidikovac

 

Nalazi se na visokom brdu (407 mnv), zapadno od Pregrade. Do mjesta se dolazi asfaltiranom cestom koja vijuga između kuća, vinograda i voćnjaka i koja se odvaja od ceste Pregrada - Desinić. Na brdu kojim dominira monumentalno zdanje barokne župne crkve Pohođenja Bl. Djevice Marije i župnog dvora, nalazi se još mjesno groblje, samostan časnih sestara, Područna osnovna škola...Od ulaza u župni dvor pruža se nezaboravan pogled prema istoku, jugu i zapadu (zagorski bregi, doline, ceste, kuće i u daljini planine Strahinjčica, Ivančica, Sljeme, Cesargrad gora, te Kunogora).

 
 

Veternica - vidikovac

 

Brdo (oko 400 mnv), prijevoj između Ivančice i Strahinjčice kojim prolazi državna cesta Švaljkovec - Lepoglava - Varaždin. Sa glavice brijega na koji se dolazi vrlo zavojitom cestom, bilo sa golubovečke, bilo sa kuzminečke strane, puca prekrasan pogled na Zagorje, koje kao da je na dlanu. Južno, pogled zaustavljaju sjeverne padine Medvednice, zapadno planine Štajerske, a istočno Ivančica i obronci Kalnika..    Zagorski vidikovec

 

Područje Sv. Križa kod Tuhlja, uz županijsku cestu Tuheljske Toplice - Klanjec, (na oko 350 mnv), mjesto je odakle puca jedan od najljepših pogleda na Hrvatsko Zagorje - prema sjeveru do Sv. Donata iznad Rogaca, do Strahinjčice i Ivančice na sjeveroistoku i istoku te do istočnih obronaka Medvednice. A do tih prirodnih međa, srce kao da uspavljuje zeleno more brežuljaka s vinogradima, klijetima, šumarcima, kapelicama... Dirnut prekrasnim pogledom, svaki namjernik odmah na tom mjestu može naći i okrepu tijelu u istoimenoj gostionici, kod obitelji Sinković.

 
 

Žolekov breg - vidikovac

 

Vrlo visoko brdo (499 mnv) sjeverno od Vinagore. Na samo brdo dolazi se asfaltiranom cestom i to od strane Poredja, Druškovca ili od strane Vinagore, Desinića. Vrhom brda dominira visoki drveni križ (postavljen u spomen svim žrtvama za Lijepu našu). Od tog mjesta na sve četiri strane pucaju vidici; sjeverno i zapadno na zagorske brege i susjednu Sloveniju (Donačku goru, Boč, Rogašku Slatinu, a za lijepa vremena i na daleke Savinjske Alpe), južno i istočno na more zelenih zagorskih bregov sve do Strahinjčice, Ivančice i Sljemena.

 
 

Sveti Vid - vidikovac

 

Kapela na brdu (366 mnv), sjeveroistočno od Sv. Križ Začretja u Komoru Začretskom. Pristup novoasfaltiranom cestom koja se odvaja od stare ceste Sv. Križ Začretje - Mirkovec - Zabok u Ciglenici zagorskoj. Pored kapele, na zaravanku brda nalazi se i drvena župna kuća. Obzirom da je brdo centralno položeno u odnosu na cijelu Krapinsko-zagorsku županiju i da naokolo nema viših brda, posjetitelju se pružaju izvanredni pogledi uokolo na veći dio Zagorja sve do planina koje ga omeđuju.

 
 

Sveti Jakob - vidikovac

 

Gorjani - značajna monumentalna gotička crkva (u obnovi) sagrađena na visoravni brda (463 mnv) sjeveroistočno od Radoboja. Od same crkve pruža se dojmljiv pogled na veći dio Zagorja, a sjeverno na interesantne oblike planine Strahinjčice te istočno na vrleti Ivančice.

  

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus