Zabok

 

 

Zabok je smješten u geografskom i prometnom središtu Hrvatskog zagorja. Željezničko i cestovno raskrižje presudno su utjecali na razvitak grada. Gradnja željezničke pruge i postaje u Zaboku započela je 1885. godine. Već iduće godine službeno je otvorena pruga Zagreb-Varaždin i odvojak Zabok-Krapina. Odvojak pruge prema Gornjoj Stubici pušten je u promet 1916. godine. Razvijala se i cestovna mreža, pa je Zabok uz željezničko, postao i raskrižje magistralnih i lokalnih pravaca prema Zagrebu, Varaždinu, Krapini i Klanjcu.

 

Zabok je danas razvijeno gospodartsko, društveno i administrativno središte. Područje grada rasprostire se na 34,41 km2, obuhvaća Zabok i 17 naselja u kojima živi 9,365 stanovnika.

 

U Zaboku sjedište ima oko 140 poduzeća te oko 308 obrtnika. Ono što Zabok posebno izdvaja od drugih centara u županiji, jest činjenica da su u njemu smještene institucije od značaja za život čitave regije.

 

Zabok ima rezerviran prostor za prihvat nove industrije - "Gospodarsku zonu Grada Zaboka". Gospodarska zona preduvjet je za ostvarenje ključnih gospodarskih ciljeva: intenziviranje gospodarskog rasta i razvoja, novo zapošljavanje, rast izvoza roba i usluga, te stvaranje poduzetničkog okruženja i kulture rada koja će biti orijentirana tržištu, a bazirati se na znanju, sposobnoti i kvaliteti. Uz jaku prometnu infrastrukturu moguća je izgradnja svih vrsta čiste industrije.

 Još pogledajte:

- Kaj sve ima u Zaboku  (aktualna događanja i najave, turističko-ugostiteljski objekti...)

- Kratak tekst o Zaboku 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus