Odmor i rekreacija na Žumberku

Na Žumberku se nudi prekrasan smještaj u oazi netaknute prirode, u ugodnom hostelu koji može zaprimiti i do 30 osoba.Dodatni sadržaji za naše goste:
a ) rekreacija i natjecanja na našoj livadi: igre s loptom, skokovi u dalj, trka 12 tuja, boćanje… i moguća priprava vlastitog grilla

b) u našoj secesijskoj dvorani idealni uvjeti za poslovne sjednice, seminare i društvene igre ( najbolji imitator, glumac, pjevač, svirac na svom glazbalu, crtač, šahist…) Za osvojena prva mjesta u rekreaciji i društvenim igrama dobiva se samo ovdje, jedinstven pokal: VALENTINOV ljubavni napitak, prema priči djeda Valentina prije stotinjak godina

c) držimo zanimljive teme o Žumberku i znamenitim osobama

Ovdje su rođeni brojni Uskoci koji su obranili zapadni svijet od provale Turaka u 15. i 16. stoljeću. Jedan od njih je srednjovjekovni vitez Janko Šajatović Krabat, i danas turistički brand u Njemačkoj. Odavde potječe zagrebački gradonačelnik Nikola pl. Badovinac, rođeni kardinali, biskupi, brojni svećenici, znanstvenici….
Po kvadratnom kilometru, najbogatiji smo znamenitim osobama koje su ostavile trag u hrvatskoj kulturnoj baštini. .

Na programu je i večernja tema za hodočasnike.


„ Mladost i prijateljstvo kardinala Alojzija Stepinca i pučkog pisca Janka Matka“

Tijekom boravka preporučamo nezaboravne vidikovce na znane dijelove Hrvatske i susjedne Slovenije.

“ Jer tko nije bio ovdje, taj se nije nagledao hrvatske ljepote“, zapisao je hrvatski učitelj D. Trstenjak prije stotinjak godina...


Hodočašće : Dolina kardinala i ŽumberakZa obitelji, župe i klubove iz domovinske i iseljene Hrvatske, imamo program u srcu Parka prirode Žumberak:

1. dan, Stepinčev Krašić od rodne kuće do Spomen doma. Kapelica sv. Blagovijesti u Pribiću i spomenik kardinalu Kuhariću.

Domaći obroci, Ribnjaci Jaševnica /Buffet Radić-Ilas/ bistro Žumberački raj

Navečer: Radionica za hodočasnike

Tema: Mladost i prijateljstvo kardinala Stepinca i pučkog pisca Janka Matka. Oni su rođeni iste godine 1898. Pohađali istu školu i bili najbolji prijatelji. Temu predstavlja, Žumberčanka, mr.sc. Dragica Suljagć, prof. u mirovini

2. dan, Sošice, jedinstveni prizor dvije crkve grkokatoličkog i rimokatoličkog obreda.

Ovdje je službovao sadašnji križevački biskup Milan Stipić, a blizu su rođeni biskupi Petar Petretić, .. Ilija Hranilović, Janko Šimrak, Juraj Jezerinac i Nikola Kekić. U Žumberku su rođeni i brojni znanstvenici, znameniti Uskoci, srednjovjekovni vitez Janko Šajatović Krabat ( i danas je turistički brand u Njemačkoj), zagrebački gradonačelnik pl. Nikola Badovinac ….. Može se reći da je Žumberak najbogatiji ljudima koji su ostavili trag u hrvatskoj kulturnoj baštini.
Noćenje i nakon doručka odlazak

Napomena:
Žumberak ima i prelijepe vidike na veliki dio Zagrebačke i Karlovačke županije, te susjednu Sloveniju. Hrvatski učitelj Davorin Trstenjak, zadivljen tim vidicima, prije stotinjak godina, zapisao je:
"Tko nije bio ovdje na Loviću Prekriškom, taj se nije nagledao hrvatske ljepote!"Više o jahanju i ponudi jahačkih staza za solo jahače kao i za grupe, pogledajte ovdje:

Zagorje ride 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus