Muzej seljačkih buna - Dvorac Oršić


Muzej seljačkih buna nalazi se u dvorcu oršićevih u gornjoj Stubici, kao i poznata gupčeva lipa, a ruševine dvorca Franje Tahija nalaze se na uzvišenju iznad crkve u donjoj Stubici.

Stubička dolina memorijalno je mjesto legendarne Velike seljačke bune iz 1573.g. Kip vođe ustanka, Matije Gupca, djelo kipara Antuna Augustinčića, promatra poprište krvave bitke s pitoresknog brežuljka iznad Gornje Stubice, pokraj dvorca Oršić. Izrađen u bronci okružen reljefom velikog kipara, kao da priča krvave kronike glas burne prošlosti Hrvatskog Zagorja. Pokraj spomenika, u dvorcu grofova Oršić, baroknom zdanju izgrađenom na mjestu nekadašnjeg srednjovjekovnog burga, nalazi se Muzej seljačkih buna koji nas izložbom vraća u feudalno društvo i borbe za stare pravice. Pored župne crkve Sv. Jurja nalazi se Gupčeva lipa, stara preko 400. godina, zaštičeni spomenik prirode.

Stalni postav Muzeja seljačkih buna pokazuje cjelovitu sliku povijesnih, društvenih i kulturnih zbivanja na zagorskom prostoru od srednjeg vijeka do sredine 19. st., odnosno službenog ukinuća kmetstva, 1848. g., a povremene izložbe u Galeriji dvorca Oršić posjetiteljima pružaju uvid u raznolikost etnografske, povijesne, arheološke i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja. U sklopu dvorca može se razgledati i kapela Sv. Franje Ksaverskog.

Posjetitelji mogu zaviriti i u vinski podrum te se nakon okrjepe mogu sami okušati u muzejskim radionicama: Strijelom u metu (gađanje lukom i strijelom na srednjovjekovni način), Vježbanje rukovanja buzdovanom, Mačevanje itd.

Poseban projekt je Viteški turnir koji se održava jednom godišnje a zamišljen je kao kompleksno događanje koje uključuje čitav niz raznolikih kulturnih i turističkih sadržaja s ciljem upoznavanja široke publike s običajima i načinom života kraja u razdoblju kasnog srednjeg vijeka. Zamišljen je kao natjecanje vitezova na turniru s konjima i kao takav je jedinstven u Hrvatskoj.

RADNO VRIJEME: (01.04.-30.09.) 09,00-19,00 ; (01.10.-31.03.) 09,00-17,00
ADRESA:                Samci 64, Gornja Stubica

 

Moglo bi vas zanimati:
Objekt u blizini:
Restoran - vidikovac Rody
Prijedlog izleta:
2. Zagorska zapadna vinska tura
Domaći proizvod:
VOĆE - JABUKE, KRUŠKE I BRESKVE

 

<< povratak na kategorije
Pratite UZAGORJU.COM i na facebook stranici.
 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus