Muzej Staro selo Kumrovec


Jedinstveni muzej jedini je hrvatski muzej na otvorenom. On «živi» u srcu sela, te posjetiteljima dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Starinske hiže kriju zanimljive inscenacije seoske kulture življenja kao i prikaze tradicijskih obrta.

 

Muzejske radionice, prezentacije starih zanata i raznovrsna događanja razlog su velikog zanimanja posjetitelja. Kumrovec je i rodno mjesto Josipa Broza Tita, a u blizini Kumrovca, u prelijepom krajoliku Zelenjaka, nalazi se i Spomenik hrvatskoj himni ispjevanoj u idiličnom zelenilu klanječke okolice.U Kumrovcu je Tito dao otvoriti niz objekata koji su danas napušteni i polako se pretvaraju u ruševine. Tamo su se nalazili Titova rezidencija, Politička škola i Spomen dom boraca Narodno-oslobodilačke borbe i omladine Jugoslavije, na velikom zemljištu od nekoliko destaka hektara, što se u vlasništvu današnje Republike Hrvatske naziva Hotel Zagorje. Za vrijeme Jugoslavije tamo se okupljala politička elita, no nakon njezine propasti počeli su propadati i ti objekti. U njima su jedno vrijeme boravile izbjeglice i vojska, ali posljednjih dvadesetak godina potpuno su napušteni i nagriza ih zub vremena. Planovi za obnovu hotela često su aktualni te se kreću od obnovljenog hotela s golf terenom preko izgradnje muzeja do sportskog centra, no na veliku žalost lokalnog stanovništva, investitor za takve projekte još uvijek nije pronađen.

Ipak, Kumrovec se može pohvaliti najvećim najvećim etno-muzejom u Europi. Staro selo, etnografski muzej na otvorenom, sastoji se od tridesetak očuvanih i uređenih kuća s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. U njima se nalaze izlošci koji prikazuju seoski život u tom vremenu, a na radionicama posjetitelji se mogu pridružiti starim obrtnicima u izradi tradicionalnih lončarskih i kovačkih proizvoda te drvenih igračaka.

 

Muzej «Staro selo» Kumrovec jedinstveni je muzej na otvorenom u Hrvatskoj znamenit po svojim etno kućicamaa tradicijske arhitekture u kojima su postavljene etnografske izložbe.

Muzej «Staro selo» Kumrovec organizira povremene izložbe u galerijskom prostoru muzeja, muzejske radionice tijekom cijele godine ( «A kaj to diši?» - travanj, Uskrsne radionice, Jurjevske običaje – travanj, tradicionalnu Zagorsku svadbu – rujan/listopad, «Od zrna do pogače» - listopad, radionicu izrade božićnog nakita – prosinac), prezentacije tradicijskih obrta ( kovački obrt, kolarstvo, Od konoplje i lana do platna, lončarstvo, košaraštvo – travanj/svibanj/lipanj/rujan).

Stalne etno izložbe: Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Od konoplje do platna (tkanje), Kovački zanati, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače, vinarstvo, licitari, Rodna kuća Josipa Broza, Dječje drvene igračke i pučke svirale, Privatna zbirka vlč. Milana Juranića, Rekonstrukcija i uređenje muzeja u Kumrovcu. Stara pučka škola i izložba sv. Rok.

RADNO VRIJEME: Od 1. 4. do 30.9. svaki dan od 9 – 19 sati ;

Od 1. 11. do kraja veljače svaki dan od 9 – 16 sati

ADRESA:                Josipa Broza 19, Kumrovec

 

Moglo bi vas zanimati:
Objekt u blizini:
Pansion i Restoran Zelenjak
Prijedlog izleta:
Vidikovac Vinagora
Domaći proizvod:
MALINOVO VINO

 

<< povratak na kategorije
Pratite UZAGORJU.COM i na facebook stranici.
 

 

Podijelite s prijateljima i komentirajte:
comments powered by Disqus